B Bolesti i tegobe

Poremećaji u radu štitnjače

"Hormoni štitnjače iznimno su važni

jer djeluju na sve organe i sustave u našem organizmu."

Danas na žalost, svaka treća osoba ima problema sa štitnjačom, a nerijetko pogađa i djecu, osobito u ranijem pubertetu.

Najčešći problem je hipotireoza, kod koje je rad štitnjače usporen, a TSH povišen (tireotropni stimulirajući hormon hipofize koji kontrolira rad štitnjače).

Ukoliko su prisutna povišena antitijela Anti-TPO, radi se o autoimunoj bolesti Hashimotu.

Ljekovito bilje

Biljke koje se koriste za pomoć kod nepravilnog rada štitnjače su različite, ovisno radi li se o hipo ili hipertireozi, Hashimotu, čvorićima, cistama ili karcinomu štitnjače. Isto tako ovisi i o simptomima koje osobu najviše muče.

Vrlo često je kod takvih osoba prisutan umor i bezvoljnost, loš san, slaba probava, pojačano debljanje, opadanje kose, slabi nokti,, neredoviti ciklusi, neplodnost

Kod hipotireoze cijeli metabolizam je usporen, pa nam trebaju biljke koje će ga ubrzati, poput maslačka, koprive, preslice, ružmarina, majčine dušice, islandskog lišaja (bogat jodom), imele (sa imelom je potreban oprez kod Hashimota!)…

Kod hipertireoze odlične biljke su melisa koja smiruje, menta, kamilica, komorač…

Radi li se o cistama, čvorićima ili karcinomu, svakako treba pojačati udio imele i nevena koji su snažne imunološke biljke, sa protutumorskim djelovanjem.

Napominjem da je svakako neophodno uzimati terapiju koju je prepisao liječnik (obično je to Euthyrox, tj. levotiroksin), te da je sve ovo dobrodošla pomoć u liječenju!

,

Čajna mješavina za pomoć kod hipotireoze

Kopriva (Urticae herba) 20 g

Preslica (Equiseti herba) 20 g

Maslačak (Taraxaci radix cum folium) 20 g

Islandski lišaj (Lichen islandicus) 20 g

Stolisnik (Millefolii herba) 20 g

Angelika (Angelicae radix) 20 g

Priprema: 2 jušne žlice staviti kuhati u litru vode, kad zakipi ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, procijediti, čaj pijuckati tijekom dana.

 

Uz čaj, poželjno je uzimati i biljne kapi, koje mogu sadržavati iste ili različite biljke od onih u čaju. Ukoliko se osoba žali na umor, ispadanje kose i slabe nokte, onda u terapiji svakako idu kapi koprive ili preslice. Kod pojačanog debljanja odlične su kapi korijena maslačka, frangule (ako se radi o zatvoru), pirike i borovnice.

Hipotireoza vrlo je često povezana i sa poremećenim menstrualnim ciklusom, policističnim jajnicima i neplodnošću kod žena. U tom slučaju dodaju se biljke poput vrkute, konopljike, nevena…

Ulje za mazanje

Predio štitnjače na vratu treba svaki dan lagano izmasirati sa posebno odabranim uljima, koji djeluju na cirkulaciju, imunološki, regulaciju rada…

Ovisno od osobe do osobe, može se koristiti hladno prešano ulje suncokreta, konoplje, nevenovo i kantarionovo ulje… Od eteričnih ulja ružmarin, čempres, lavanda, bor, mirta…

Prehrana

Kao i kod većine bolesti, i kod bolesti štitnjače pomaže zdrava, uravnotežena prehrana sa dovoljno povrća i voća (posebno bobičasto voće), unosom (plave) ribe dva put tjedno, svakodnevnim unosom orašastih plodova i sjemenki, integralnih žitarica...

Preporuča se izbjegavati industrijski prerađenu hranu, puno pržene hrane i slatkiša, bijelo brašno…

Kod Hashimota (autoimune bolesti štitnjače) kod većine ljudi stanje se značajno popravlja nakon izbacivanja GLUTENA iz prehrane. To se povezuje sa sličnošću proteina gliadina (sastavni dio glutena) sa vlastitim enzimom transglutaminazom zbog koje onda organizam napada stanice štitnjače.

Uz promjenu prehrane, svakako se preporuča napraviti kompletni vitaminsko-mineralni status organizma iz krvi, kako bi se na temelju toga mogla izabrati najbolja nadopuna. Kod bolesti štitnjače vrlo često je potrebno uzimati selen i vitamin D.

I za kraj…

Štitnjača je izrazito osjetljiva na stres. Onaj osjećaj stezanja ili „knedle u grlu“ kad smo pod stresom, u biti je reakcija štitnjače. Ona nas čuva i štiti, pa reagira kad nas nešto uznemiruje.

Naučite se opustiti i svaki dan uzmite BAREM POLA SATA SAMO ZA SEBE, radeći nešto što Vas veseli i puni Vaše baterije.

Jer, „It is ok to take a break!“ and recharge.


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Najnovije

13 Svibanj 2020
16 Travanj 2020
31 Siječanj 2020
30 Siječanj 2020

Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406