ZDRAVO I FINO
Slatki zalogajčići ne moraju nužno sadržavati rafinirani šećer, margarin, bijelo pšenično brašno i ostale sastojke zbog čije konzumacije nas grize savjest, a i vrlo često muči višak kilograma.
Orašasti plodovi, sirovi kakao, datulje, med, kokosovo ulje, kakao maslac… je sve što vam treba za izradu preeefinih, neodoljivo čokoladnih, prirodno slatkih zalogajčića, nakon kojih vas ne treba gristi savjest. Čak naprotiv, unošenjem ovih namirnica učinit ćete dobro za svoje zdravlje. Nisu li onda vrijedni truda?
ORAŠASTI PLODOVI su odličan izvor minerala(magnezij, fosfor, željezo…), oleinske kiseline (poboljšava pamćenje, prevenira bolesti krvožilnog sustava), omega-3 masnih kiselina, folne kiseline (zdrav razvoj fetusa), vitamina E…
DATULJE su odlična zamjena za šećer, lako se probavljaju, smanjuju osjećaj gladi, odličan su izvor vitamina i minerala, pa se preporučuju kod anemije, za zdravlje očiju i bolji vid, za obnavljanje crijevne flore, protiv visokog tlaka, kolesterola…
KAKAO U PRAHU latinskog naziva Theobroma cacao, što ustvari znači „hrana bogova“, po svojim svojstvima spada u superhranu. Iznimno je bogat antioksidansima (najviša koncentracija u usporedbi s bilo kojom namirnicom), te mineralima poput željeza, cinka, vitaminom C, polifenolima (štite srce i krvne žile), serotoninom (hormon sreće)…Zagrijavanjem gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva, pa je najbolje koristiti sirovi, organski kakao.
KAKAO MASLAC dobiva se hladnim prešanjem kakao zrna, te ima karakterističan miris i okus čokolade za čiju se izradu i koristi. Idealan je sastojak prirodne kozmetike za njegu kože.
MED je iznimno ljekovit izvor energije i zdrava zamjena na šećer. Bogat je vitaminima i mineralima, enzimima, ima antiseptička svojstva, jača imunitet…
KOKOSOVO ULJE sadrži laurinsku kiselinu (kao majčino mlijeko) koja ima jaka antivirusna i antibakterijska svojstva, te jača imunitet. Ovo ulje je nutritivno bogato, štiti srce i krvne žile, ubrzava metabolizam, poboljšava probavu, potiče mršavljenje…Također se koristi za njegu kože i kose.
FERRERO KUGLICE
300 g prženih domaćih lješnjaka (+30 cijelih lješnjaka za punjenje)
125 g datulja (namočenih 15-ak minuta u vodi)
25 g kakao maslaca (otopljenog na pari)
20 g sirovog kakao praha
Pržene lješnjake prvo sameljite u blenderu (ne jako sitno!), pa dio odvojite za uvaljati kuglice. Zatim u blender dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete kompaktnu, ljepljivu smjesu.
Od te smjese napravite kuglice, te u svaku ubacite cijeli lješnjak. Ostavite na hladnom, najbolje u zamrzivač dok pripremate čokoladni preljev.
Čokoladni preljev: 30 g sirovog kakao praha
25 g kakao maslaca
35 g hladno prešanog kokosovog ulja
1-2 žlice meda
Sve sastojke otopite na pari. Umačite kuglice u preljev, pa ih uvaljajte u mljevene lješnjake. Svaku kuglicu odložite na pek papir, te ih stavite na hladno dok se preljev stisne.
Želite li da vas kuglice dočekaju slijedeći dan, držite ih podalje od djece i ostalih ukućana :-) !
ČOKO PRALINE
Poduplate li sastojke za čokoladni preljev, imat ćete dovoljno smjese za zdrave i fine čoko praline.
U kalupiće stavite željeno punjenje, pa ga zalijte preljevom i ostavite na hladnom da se stisne.
Ovaj put sam stavljala goji bobice sa sjemenkama konoplje, te grubo mljevene lješnjake, no to mogu biti bilo koji orašasti plodovi, sjemenke, suho voće, zrno kave, maca prah…neka tu vaša kreativnost dođe do izražaja.