Jednom prilikom moja draga prijateljica poklonila mi je teglicu tofuneze, onako za probu, jer ju je baš radila, a zna da ja volim takve “zdrave” stvari. Odmah sam se zaljubila u nju, jer joj je okus gotovo identičan “pravoj” majonezi, te djeca uopće nisu primijetila razliku.
Odlična je kao samostalan namaz, kao dodatak u raznim sendvičima, kao preljev za salate i tjestenine…tj. gdje god bi inače koristili običnu majonezu.
Isto tako, odlična je i u francuskoj salati, koju će mnogi raditi u nadolazeće blagdane!
Isprobajte ovu zdraviju varijantu majoneze, bez aditiva i konzervansa, emulgatora, bez namirnica životinjskog porijekla (idealna za vegetarijance), bez pojačivača okusa…
Recept:
600-1000 g cvjetova cvjetače
1 tofu – običan (ne dimljeni)
2 dl zobenog ili sojinog vrhnja
1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žličice soli
2 žlice soka od limuna
1 velika žlica senfa
ako vam se čini da nedostaje kiseline možete dodati 1-2 žlice jabučnog octa
- Cvjetaču rastrgajte na cvjetiće i kuhajte dok ne bude skroz mekana.
- Dok se cvjetača kuha , nasjeckajte tofu na kockice i stavite ga u plastičnu posudu za miksanje ili blender.
- Redom dodajte sve ostale sastojke.
- Kada je cvjetača kuhana, procijedite je i pustite da se malo ohladi te i nju stavite u posudu sa ostalim sastojcima.
- Miksajte u blenderu ili štapnim mikserom nekoliko minuta dok se svi sastojci ne sjedine u jednoličnu kremastu smjesu.
- Gotovu tofunezu stavite u staklene posude, zatvorite i pohranite u hladnjak.
Potrošite je unutar 5 dana.
S obzirom da od ove količine sastojaka ispadne poveća količina tofuneze (1,5 standardna staklenka) i ako vam se čini da je nećete moći potrošiti u roku od 5 dana, preporučujem da koristite samo pola količine svih sastojaka.