Bazga je sada u punom cvatu, te je pravo vrijeme da njen predivan okus i miris pospremite za nadolazeće mjesece.
Kada se bere bazga?
Kako bi dosegla svoju maksimalnu ljekovitost, ali i okus i miris, bazgu treba brati za sunčana vremena, i to najbolje nakon dva do tri uzastopna sunčana dana bez kiše. Tada su cvjetovi puni žutog sladonosnog praha, a beru se samo oni potpuno rascvjetani. Prije upotrebe nipošto ih nemojte prati, jer tako uništavate ono najvrijednije.
Berete li bazgu, poput mene, po rubovima bagremovih šuma, u recept možete ubaciti i koji cvijet bagrema.
Recept
45 cvjetova bazge
3 litre vode
4 velika nešpricana limuna
3 kg smeđeg šećera
PRIPREMA: Namočiti cvjetove (što više maknuti stabljiku, ona daje gorčinu) u vodi sa narezanim i iscjeđenim limunima 24 sata.
Procijediti i ižmikati cvjetove, u čistu tekućinu dodati šećer, zagrijati do vrenja, pa puniti vruće u vruće, sterilizirane staklene boce.
Čuvati na tamnom i hladnom mjestu (može stajati i do 3 godine).
UPOTREBA: razrijediti sirup sa vodom, te dodati sok pola limuna. Dobro rashladiti i što češće konzumirati u vrućim ljetnim mjesecima na ležaljci u hladu s pogledom na šumu ili more !!!