Livade su trenutno prepune žutih cvjetova maslačka, iskoristite priliku i spremite ih u teglice.
Za što je dobar „med“ od maslačka?
Svi dijelovi maslačka sadrže gorke tvari, vitamine i minerale, te djeluju na čišćenje i detoksikaciju organizma. Najjače ljekovito djelovanje imaju korijen i list maslačka. Cvijet sadrži i različite žuto obojene karotenoide.
Kuhanjem cjetova sa šećerom, dobivamo ukusan sirup koji se može koristiti za poticanje metabolizma, bolju probavu, poboljšanje rada svih žlijezda, izlučivanje štetnih tvari iz organizma, te za lakše iskašljavanje.
Recept
150 cvjetova maslačka
10 g svježe kadulje
2 nešpricana limuna
7 dl vode
1 kg smeđeg šećera
PRIPREMA: prokuhati cvjetove maslačka, kadulju i narezani limun u vodi na laganoj vatri pola sata, ostaviti nekoliko sati ili preko noći, procijediti, dodati šećer i kuhati još sat vremena ili dulje dok se ne zgusne poput meda. Toplo staviti u sterilizirane staklenke.
UPOTREBA: 1-2 žličice dnevno, koristiti na isti način kao pravi med (zaslađivanje čaja, mazati na kruh s maslacem, u kolačima...)
NAPOMENA: zbog visoke količine šećera dijabetičari, te osobe na dijeti trebaju ovaj „med“ koristiti s oprezom!