L Ljekovito bilje

Gospina trava (Hypericum perforatum)

Samo netko bezgranično mudar i velikodušan mogao je stvoriti takvo blago.

Ljekovita svojstva

Sva čudesna djelovanja ove biljke teško je i nabrojati.

U narodu ima još nekoliko naziva, a najpoznatija je kao pljuskavica ili kantarion, otkuda i naziv „kantarionovo ulje“ za njezin macerat.

Možda su manje poznata njena svojstva za unutrašnju upotrebu.

Najraširenija je njena upotreba kao prirodnog antidepresiva, gdje kod blagih i umjerenih depresija pokazuje bolje djelovanje od sintetskih lijekova. Za to je zaslužno sinergistično djelovanje hipericina i hiperforina, koji djeluju na inhibiciju MAO, te aktivaciju serotoninskih receptora.

gospina trava 2

Odlično djeluje kod gastrointestinalnih tegoba, te je osobito djelotvorna kod ulceroznog kolitisa, Crohn-a, te ostalih upalnih bolesti crijeva.

Ima antibakterijska, antivirusna i protugljivična svojstva, pa pomaže u podizanju imuniteta, te kod raznih infekcija (urogenitalnih, dišnih, herpesa, candide…).

  • Zbog interakcije gospine trave sa mnogim lijekovima, potreban je izniman OPREZ kod uzimanja, te se svakako treba savjetovati sa iskusnim fitoterapeutom!

 

Izrada i upotreba macerata

Kantarionovo ulje jedno je najpoznatijih macerata, a zbog njegove široke primjene, u mojoj kućnoj ljekarni nosi zasluženi naziv „ulje za sve rane“.

Za izradu macerata, najbolja je gospina trava ubrana na Ivanje, 24.lipnja, kad je maksimalna koncentracija ljekovitih tvari u biljci. Naravno, bitne su i vremenske prilike, te da je ubrana za vrijeme sunčanih dana.

Kantarionovo ulje

  • cvjetovi i pupovi gospine trave
  • hladno-prešano maslinovo ulje (može i suncokretovo)

Priprema: u staklenku staviti cvjetove koji su se prosušili 2-3 dana da izgube suvišnu vlagu, kako se ulje ne bi kvarilo. Cvjetove preliti odabranim hladno prešanim uljem, tako da su dobro prekriveni, te ostaviti teglu na suncu 40 dana, nakon čega procijediti kroz gazu i čuvati u tamnim, staklenim bočicama.

gospina trava za kupiti

Ulje će poprimiti jarko crvenu boju koja potječe od hipericina i njegovih razgradnih produkata.

Upotreba: kod svih kožnih infekcija, rana, dekubitusa, opeklina, ogrebotina, uboda, ožiljaka, strija, akni, hemoroida, vena, nagnječenja, bolova u mišićima, ozljeda, reume, gihta, herpesa, gljivica, HPV-a, upala…

  • Oprez kod upotrebe zbog fototoksičnosti! Nakon mazanja kantarionovim uljem, ne izlagati se sunčevoj svjetlosti!

Kao i mnoga druga ulja i macerati, tako se i kantarionovo ulje može za bolje i jače djelovanje obogaćivati raznim eteričnim uljima, ugrađivati u razne kreme i gelove, te se od njega mogu pripremiti razni čudesni melemi.

Sve to, i još puno više možete naučiti na jednoj od naših radionica.

izrada melema


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Najnovije

13 Svibanj 2020
16 Travanj 2020
31 Siječanj 2020
30 Siječanj 2020

Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406