B Bolesti i tegobe

Prirodna pomoć kod tegoba prostate

Nakon što navrše 40 godina, gotovo svaki 3. muškarac ima nekih problema s prostatom.

Simptomi

Najčešći simptomi koje muškarci počinju osjećati su učestalo i nepotpuno mokrenje, te osjećaj peckanja u području prostate. Navedene tegobe vrlo su učestale kod muškaraca nakon 40.godine. Uzrokuje ih povećanje prostate koje pritišće mokraćni kanal koji prolazi kroz prostatu. Najčešće se radi o benignoj hiperplaziji prostate (BPH), no kako su isti simptomi i za rak prostate, potrebno je napraviti liječnički pregled.

Ljekovito bilje

Od davnina u narodu najpoznatija biljka za liječenje prostate je vrbovica. Njezini blagotvorni učinci uglavnom su zasluga flavonoida miricitrozida kod Epilobium parviflorum i kvercetolgluceronida kod Epilobium angustifolium, te trjeslovina oenoteina A i B, betasitosterola, gorkih kiselina…Njihovo djelovanje smanjuje upalu i simptome dobrućudnog povećanja prostate, poboljšava protok mokraće i smanjuje nadražaj mjehura.

No za potpunije liječenje tegoba, svakako treba dodati još nekoliko biljaka.

Jedna od njih je kopriva (Urtica dioica). Kod problema s prostatom, najdjelotvorniji je korijen koprive za koji brojna istraživanja dokazuju da sprečava rast tkiva prostate.

Ukoliko se radi o učestalim infekcijama, treba spomenuti i brusnicu, čiji antocijanini i proantocijanini , te vitamin C djeluju protiv urinarnih infekcija.

Korisne biljke, koje nadopunjuju djelovanje već navedenih, su preslica, borovica, kamilica, neven, zlatnica, vrba i mnoge druge.

Kao i uvijek, terapiju treba prepustiti iskusnom fitoterapeutu, koji će na temelju svih nalaza i zdravstvenih tegoba preporučiti najbolju kombinaciju.

Recept čajne mješavine

Ovdje navodim primjer jedne recepture čaja, koja se ovisno o simptomima i dijagnozi prilagođava svakoj osobi.

- Vrbovica (Epylobium parviflorum) 30 g

- Preslica ((Equiseti herba) 20 g

- Kopriva (Urticae radix) 20 g

- Zlatnica (Solidaginis herba) 20 g

- Vrba (Salici cortex) 10 g

- Kamilica (Matricariae flos) 10 g

Priprema:

2 jušne žlice čajne mješavine preliti litrom kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 10 minuta, procijediti, dodati med i limun po želji, te pijuckati čaj tijekom dana.

Biljne kapi

Da bi terapija bila brža i učinkovitija, uz čajne mješavine treba uzimati i biljne kapi, koje značajno pojačavaju djelovanje čaja. U slučaju povećane prostate, to su svakako biljne kapi vrbovice i preslice, te korijena koprive. U slučaju infekcije, može se dodati brusnica, a kod otežanog mokrenja zlatnica i breza.

Dodaci prehrani 

Općenito za zdravlje prostate vrlo su bitni minerali cink i selen.

Sjemenke bundeve poznate su kao prirodno sredstvo u rješavanju tegoba prostate. One predstavljaju odličnu kombinaciju visokog sadržaja cinka i dijuretičkog djelovanja, što ih čini idealnim za pomoć protiv povećanja prostate. Daljnja istraživanja otkrila su da tvar curbicin iz sjemenki vidljivo poboljšava stanje kod dobroćudne hiperplazije.

Svakako se zato preporuča umjesto industrijski prerađenih grickalica grickati bučine sjemenke i češće koristiti bučino ulje u prehrani.

Ostalo

Kod tegoba s prostatom važno je izbjegavati alkohol , gazirana pića i jako začinjenu hranu, te previše masnoća životinjskog porijekla, suhomesnate proizvode i industrijski prerađenu hranu punu konzervansa.

Također se preporuča izbjegavati sjedenje na hladnom, jer to još više kontrahira mišiće i otežava mokrenje, te pogoduje nastanku infekcija.

Korisne su se pokazale tople kupke. One se mogu provoditi u čistoj vodi, ali još su učinkovitije one od ljekovitog bilja. Za to se osobito korisnom pokazala preslica u kombinaciji sa kamilicom, a ovisno o simptomima mogu se dodati i eterična ulja.


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Najnovije

13 Svibanj 2020
16 Travanj 2020
31 Siječanj 2020
30 Siječanj 2020

Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406